• Anksiyete bozukluğunun belirtileri arasında sürekli endişe, gerginlik, sinirlilik, odaklanma zorluğu, uyku sorunları, yorgunluk, mide bulantısı ve çarpıntı sayılabilir.

    Cevap : 1 , anksiyete bozukluğu, belirtiler, sağlık, psikoloji, mental sağlık

  • Anksiyete bozukluğu, genellikle sürekli bir endişe halinde olmak, gün içinde kaygı hissetmek, stresli durumlarla başa çıkmakta zorlanmak, uyku problemleri, sürekli yorgunluk hissi, mide bulantısı, çarpıntı ve terleme gibi semptomlarla kendini gösteren bir bilişsel ve davranışsal bir problemdir.

    Bireylerde anksiyete bozukluğu, değişken semptomlar gösterebilir. Korkuları, heyecanları, endişeleri tamamen normaldir. Anksiyete bozukluğunda ise bu korkular ve endişeler, kontrol dışı hale gelir ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Anksiyete bozukluğu, genellikle aşırı düşünme ve kaygıya neden olan olaylardan uzak durmak istemek, sosyal aktivitelerden kaçmak veya yetersiz bir uyku kalitesi ile kendini gösterir.

    Endişe: Sürekli kaygı hali, anksiyete bozukluğunun en temel belirtileri arasında yer alır. İlerleme seviyesinde anksiyete yaşayanlar, birçok şeyi hep olası kötü senaryolarla düşünerek ve zihinlerinde kaygı oluşturarak yaşıyorlar. Bu durumda, kişinin görevleri ve işlemleri, anksiyetesi ile ilgili gerçekliği doğru bir şekilde değerlendirememesiyle zayıf bir performans gösterir.

    Uyku bozuklukları: Anksiyete bozukluğu, uyku problemleriyle ilişkilendirilir. Ani uyanıklık, uykusuzluk, çok fazla uyuma veya uykunun kesintiye uğraması bu problemin belirtileri arasında yer alabilir. Gecenin geç saatlerinde aniden uyanmak, uykumu tekrar alamaz, korkularla uyanırım şeklinde düşünmek gibi durumlar yaşanır. Uykusuzluk, aynı zamanda anksiyetenin daha artmasına veya zayıflamasına neden olabilir.

    Fiziksel belirtiler: Anksiyete bozukluğu, sadece ruhsal gerginlik değil, aynı zamanda kişinin fiziksel sağlığına da zarar verebilir. Çarpıntı, mide bulantısı, baş dönmesi, terleme, titreme veya üşüme gibi belirtiler, stresli bir dönem yaşıyan bir bireyde sıkça görülür.

    Sosyal ilişkilerde sorunlar: Kişinin kendisine güveni ve başkalarına olan inancı, anksiyete bozukluğuyla birlikte ciddi zarar görebilir. Sosyal anksiyete, toplum önünde konuşmaktan veya aşina olmayan insanlarla tanışmaktan kaçınmak demektir. İnsanlarla etkileşim halindeyken aşırı endişe hali yaşayan kişiler, sık sık kendilerini geri çekerler ve sosyal davranışlardan kaçınmaya başlarlar.

    Sonuç olarak anksiyete bozukluğu, bireylerin psikolojik ve fiziksel sağlıkları üzerinde olumsuz bir etkisi olan bir hastalıktır. Belirtiler, her bireyde farklılık gösterebilir ve süreklilik arz edebilir. Ancak, anksiyete bozukluğu belirtilerine sahipseniz, doktorunuzdan yardım almak ve bir tedavi planı oluşturmak en doğru yoldur.


    1 0 pnkflmngo 23-04-2023 12:25:14 tarihinde yazdı.

Sende Cevap Gönder