• Bitkiler hangi besin maddelerine ihtiyaç duyarlar ve bu besin maddelerinin topraktaki kaynakları nedir?

    Cevap : 1 , Bitki Beslenmesi, Bitkiler, Besin Maddeleri, Toprak

  • Bitkiler, büyümeleri ve gelişmeleri için topraktan belirli besin maddelerini alırlar. Bu besin maddeleri makro elementler ve mikro elementler olarak ikiye ayrılır. Makro elementler bitkilerin büyük oranda ihtiyaç duyduğu minerallerdir ve bitkiler için gerekli olan diğer elementlere göre daha yüksek bir miktarda gereklidirler. Mikro elementler ise bitkiler için çok az miktarda gerekli olan minerallerdir. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu bazı makro ve mikro elementler şunlardır:

    Makro elementler:

    Azot (N): Bitkilerin ana yapı taşlarından biri olan proteinlerin sentezinde yer alır. Ayrıca yaprakların ve gövdelerin büyümesi, fotosentez ve çiçeklenme için gereklidir. Topraktaki kaynakları arasında organik maddeler, nitrifikasyon ve pozitif yüklü kil mineralleri bulunur.

    Fosfor (P): Bitkilerin ATP adlı enerji moleküllerinin yapı taşlarından biridir. Ayrıca protein sentezi, hücre bölünmesi ve kök gelişimi için de gereklidir. Topraktaki kaynakları arasında fosfat mineralleri ve organik maddeler bulunur.

    Potasyum (K): Bitkilerin su dengesi, fotosentez ve kök gelişimi için gereklidir. Ayrıca bitkilerin dirençli olması, meyve olgunlaşması ve tohum üretimi için de önemlidir. Topraktaki kaynakları arasında feldispat mineralleri, mika mineralleri ve potasyum mineralleri bulunur.

    Kalsiyum (Ca): Bitkilerin hücre duvarı ve hücre zarı yapısında yer alan bir elementtir. Ayrıca bitkilerin büyümesi ve gelişmesinde, kök gelişiminde ve bitkilerin çiçeklenmesinde de önemlidir. Topraktaki kaynakları arasında kalsiyum karbonat, kalsiyum silikat ve kalsiyum fosfat mineralleri bulunur.

    Magnezyum (Mg): Klorofil moleküllerinde yer alan bir elementtir ve fotosentez için gereklidir. Ayrıca bitkilerin fosfor metabolizması için de önemlidir. Topraktaki kaynakları arasında magnezyum silikat ve magnezyum fosfat mineralleri bulunur.

    Mikro elementler:

    Demir (Fe): Bitkilerde klorofil molekülleri oluşması için gereklidir. Ayrıca tüm bitkilerin gelişimi için önemlidir. Topraktaki kaynakları arasında demir oksit ve organik maddeler bulunur.

    Manganez (Mn): Bitkilerin fotosentez sürecinde yer alır. Ayrıca bitkilerin kök gelişiminde, tohum gelişiminde ve metabolizma süreçlerinde de önemlidir. Topraktaki kaynakları arasında manganez oksit ve manganit mineralleri bulunur.

    Bor (B): Bitkilerin hücre duvarı yapısında yer alır. Ayrıca bitkilerin tohum gelişiminde, polen oluşumunda ve büyüme noktalarının gelişiminde de önemlidir. Topraktaki kaynakları arasında bor mineralleri bulunur.

    Çinko (Zn): Bitkilerin büyüme sürecinde yardımcı olan bir elementtir. Ayrıca bitkilerin çiçeklenme ve tohum gelişimi için de önemlidir. Topraktaki kaynakları arasında çinko oksit ve çinkofit mineralleri bulunur.

    Molibden (Mo): Bitkilerin azot metabolizmasında ve protein sentezinde önemli bir role sahiptir. Topraktaki kaynakları arasında molibdenit minerali bulunur.

    Bitkilerin topraktan ihtiyaç duyduğu bu besin maddeleri farklı miktarlarda ve farklı şekillerde kullanılır. Bitki kültürünü başarıyla işlemek için, bu besin maddelerini bilinçli bir şekilde sağlamak esastır.


    1 0 nazlimmm 26-04-2023 14:34:41 tarihinde yazdı.

Sende Cevap Gönder