• Bilinçaltı, bireyin farkında olmadığı ve kontrole sahip olmadığı zihinsel süreçleri ifade eder. Bilinçaltı, hayatta kalmak için gerekli olan tüm bilgileri depolar ve bireyin davranışlarını, düşüncelerini ve hislerini etkileyebilir.

    Cevap : 1 , bilinçaltı, zihinsel süreçler, davranış, düşünce, hisler

  • Bilinçaltı, bireyin yaşadığı deneyimler, düşünceler ve duygularla şekillenir. Bu deneyimlerin bir bölümü doğrudan farkında olunduğu için bilinçli hafıza olarak adlandırılırken, bir bölümü de farkında olunmadığı için bilinçaltı hafıza olarak adlandırılır. Örneğin, bireyin yaşadığı acı dolu bir deneyimi hatırlaması ve bunun sonucunda yaşıtlarından daha fazla acıya dayanıklı hale gelmesi, bilinçli hafıza tarafından işlenir. Ancak bireyin bu deneyimi bilinçli olarak hatırlamaması, bu deneyimin bilinçaltında depolanmış olduğuna işaret eder.

    Bilinçaltı, içinde bulunulan durum hakkında bireye bilgi verir. Bu bilgi, bireyin kendisi hakkında edindiği bilgi, ortam hakkında edindiği bilgi ve diğer insanlarla ilgili edindiği bilgileri içerebilir. Bu bilgilere sahip olmak, bireyin uygun bir şekilde davranmasına ve karar vermesine yardımcı olur. Örneğin, birisi bireyin konuşmalarında göz temasını önem vermediğini fark ettiğinde, bu birey hakkında olumsuz bir izlenim edinebilir. Bilinçaltı, bu olumsuz izlenimi algılamakla kalmaz, aynı zamanda bu izlenimle uyumlu davranışlar sergilemek için otomatik olarak çalışır.

    Bilinçaltı, bireyin düşüncelerini, hislerini ve davranışlarını etkileyebilir. Örneğin, birisi geçmişte yaşadığı olumsuz bir deneyim nedeniyle şiddetli bir korku hissine kapılabilir. Bu korku hissi, kişinin korktuğu durumla ilgili bilinçsiz düşünceleri tetikleyerek daha da artabilir. Bunun sonucunda kişi, bu durumla karşılaştığında kaçma ya da saldırma gibi otomatik tepkiler gösterebilir.

    Bilinçaltının işleyişindeki başka bir önemli etken, telkinlerdir. Telkinler, kişinin kendisine sürekli olarak söylediği şeylerdir. Kişi kendisine "Ben bu işi yapamayacağım" gibi olumsuz bir telkin verirse, bilinçaltı bu telkinle uyumlu davranacak şekilde çalışır. Bilinçaltı, kişiye kendisini küçük gösteren, başarısız olduğuna dair telkinler veren düşüncelerle dopamin ve seratonin gibi mutluluk ve memnuniyet hormonlarını üretmezken, kişinin kendisine pozitif bir telkin vermesi durumunda mutluluk ve memnuniyet hormonlarının üretimini tetikler.

    Bilinçaltını kontrol etmek mümkündür ve bunun için farkındalığı arttırmak gerekir. Birey, kaygı, stres ve korku gibi duygular karşısında dikkatli bir şekilde durumu değerlendirerek, bilinçaltına doğru iletişim kurabilir. Kendisine pozitif telkinlerde bulunarak, bilinçaltını olumlu yönde programlayabilir. Bu sayede daha mutlu, daha başarılı ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilir.


    0 0 furkang05 02-05-2023 19:02:14 tarihinde yazdı.

Sende Cevap Gönder