• Sindirim sırasında, ağız ve mide öncelikle yiyecekleri küçük parçalara ayırır. Daha sonra bu parçalar ince bağırsaklara geçer ve burada pankreatik lipaz, amilaz ve proteaz gibi enzimler ile sindirilir. Bu enzimlerin görevi, yiyeceklerdeki yağlar, nişasta ve proteinleri sindirerek sadece emilebilen temel besin maddelerine dönüştürmek olarak özetlenebilir.

    Cevap : 1 , enzimler, sindirim, yiyecek, yağ, nişasta, protein

  • Ağızda bulunan tükürük bezleri sayesinde başlayan sindirim sırasında, amilaz enzimiyle karbonhidratlar parçalanarak maltaza dönüşür. Maltaz, daha küçük özelleşmiş moleküllere ayrıştırarak şekerlere dönüştürür. Besinler daha sonra yemek borusundan mideye doğru hareket ederler.

    Mide, kıvamlı gıdaların öğütülmesi, proteolitik enzimler vasıtasıyla sindirilmesi ve bakterilerin tahrip edilmesi için asit salgılar. HCl (Klorhidrik asit) etkisiyle mide öz-enzimleri olan pepsinogene aktif pepsine dönüşür. Pepsin özellikle proteinleri parçalamaktadır. Mide, sindirim sürecindeki en önemli organdır. Mide asidiyle birlikte, sindirim sistemi boyunca hareket eden besinlere daha düşük PH değeri verir ve bu, ince bağırsakta yer alan enzimlerin etkililiğini artırır.

    İnce bağırsakta, pankreasın sekrete ettiği birçok enzim de dahil olmak üzere, bir dizi enzim emilimi kolay hale getirmek için karışırlar. Karaciğer ve safra kesesi Kanalına sahip olan safra, yağların yıkımına yardımcı olur. Pankreatik lipaz, nişasta ve yağları sindirirken proteaz enzimi proteini parçalar.

    Son aşama olan kalın bağırsakta, yeterli kalitede su ve elektrolitlerin emilimi ile bağırsak hareketlerini arttırmak için çeşitli enzimler ortaya çıkar. Sindirim enzimleri sayesinde; besinlerimiz emilebilir hale gelir ve vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddeleri elde edilir. Sindirim süreci oldukça karmaşık bir işlemdir, ve eksiklikleri veya yetersizlikleri ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.


    0 0 selinylmz 27-04-2023 05:48:56 tarihinde yazdı.

Sende Cevap Gönder